Tetran külsőleges por 10g

Széles spektrumú, antibiotikum tartalmú külsőleges por felületes sebfertőzések kezelésére. Hatóanyaga az oxitetraciklin széles spektrumú antibakteriális szer, amely egyes baktériumok (mind Gram-pozitív, mind Gram negatív) ellen ható antibiotikum.

Amikor a fertőzött terület szárítása a célunk, például horzsolásos sérülések utáni sebfertőzés esetén, sebhintőpor alkalmazása lehet a megfelelő választás. Ekkor a sebet óvatosan megtisztítjuk, a pörkös felrakódásokat eltávolítjuk, majd a seb egész felületét vékony rétegben behintjük a Tetran sebhintőporral.

A külsőleges por hatóanyaga túlérzékenységi reakciót okozhat, bár helyi alkalmazás mellett ez nem valószínű.

Hatóanyag

  • Oxytetracyclinum (OTC) 50 mg / 1 g sebhintőpor

ATC kódja: D06A A03 (antibiotikumok lokális használatra, oxytetracyclin)

  • 10g – OGYI-T-3103/01
  • 50g – OGYI-T-3103/02

Tájékoztató

A kockázatok és mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót,

vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Bőrsérülések, sebek kezelése

A bőr, mint „kültakarónk” a szervezet első védelmi vonala. Különböző balesetek, fizikai, kémiai, biológiai hatásokra a bőrfelület megsérülhet, és akár különböző kórokozók is bekerülhetnek a sérült hámszöveten keresztül a szervezetbe. A bőrsérülések igen sokfélék és súlyosságát tekintve is igen különbözőek lehetnek, mint vágott, horzsolt, zúzott seb, égési seb, napégés, vízhólyag, aknék, pattanások, de rovarcsípés okozta hámsérülések, szőrtüszőgyulladás, különböző gyulladásos bőrbetegségek, és a benőtt köröm gyulladásos állapota is ide sorolandó.

A bőrsérülések tünetei az enyhétől az igen súlyosig terjedhetnek, vérzés, bőrpír, fájdalom, duzzanat, sebek, sérülések formájában. A kisebb sérülések, gyulladások otthon szakszerű ellátást követően (vérzéscsillapítás, tisztítás, fertőtlenítés, kötözés) gyógy készítményekkel jól kezelhetőek, a felülfertőződés, mely további szövődményekhez vezethet, megakadályozható, de ezek esetén is szükség lehet orvosi segítségre, különösen erősen szennyezett, vérző károsodások esetén.