Terbinafin Wagner 10mg/g oldatos spray 15ml

A Terbinafin-Wagner külsőleges oldatos spray gombaellenes készítmény külsőleges használatra. Hatóanyaga a terbinafin, mely kiválóan alkalmas a bőrbetegséget okozó gombák elpusztítására. Azért, hogy Ön orvosi segítség nélkül tudja kezelni az alábbi gombás bőrfertőzéseket, a Terbinafin-Wagner külsőleges oldatos spray orvosi rendelvény nélkül kapható (mindemellett a legjobb eredmény érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása):

A Terbinafin-Wagner külsőleges oldatos spray az alábbi gombás bőrfertőzések (tinea) kezelésére és gyógyítására alkalmas:

 • A lábat (lábujjak közötti területet) érintő fertőzések – atlétaláb, más néven tinea pédisz,
 • A testhajlatokat, főleg a lágyékot érintő fertőzések – tinea krúrisz,
 • A test (nyak, a végtagok vagy a törzs) bőrének felületes, gyűrű alakú foltok megjelenésével járó fertőzése – tinea korporisz,
 • A törzs bőrének felületes, úgynevezett színváltó gomba-fertőzése – pitiriázis (tinea) verzikolor.

Hatóanyag

 • 1 g Terbinafin Wagner spray 10,0 mg terbinafin-hidrokloridot tartalmaz, ami 8,8 mg terbinafinnak felel meg.

ATC kódja: D01AE15

 • OGYI-T-22697/01

Tájékoztató

A kockázatok és mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót,

vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Bőrgomba kezelése

A bőr, mint „kültakarónk” a szervezet első védelmi vonala. Különböző balesetek, fizikai, kémiai, biológiai hatásokra a bőrfelület megsérülhet, és akár különböző kórokozók is bekerülhetnek a sérült hámszöveten keresztül a szervezetbe.

A gombák megbetegíthetik a bőrt, a nyálkahártyákat. A betegséget okozó hatás gyakran szövetkárosításban, azaz bőrelváltozásban nyilvánul meg, illetve a gombák bizonyos részecskéi arra érzékeny szervezetben allergiás megbetegedéseket is előidézhetnek. A bőrgombásodás általános tünete a bőrpír, hámlás, nedvedzés, viszketés, bár a megbetegedett terület helyétől és a kórokozó gomba fajtájától is függ.

A bőrgombásodásra hajlamosító leggyakoribb egyéni tényezők:

 • Fokozott izzadás (nagy meleg, vagy elhízás miatt),
 • Bőr savköpenyének gyengesége (pl. gyermekkorban, vagy alkatilag, vagy akár a túlzott fürdőszerhasználat következtében),
 • A bőr párolgását nehezítő műanyag textíliák és cipők viselése (pl. nejlonharisnya, gumicsizma, edzőcipők állandó viselése),
 • Bizonyos hormonális tényezők (pl. terhesség, fogamzásgátló tabletták szedése, klimax, egyéb endokrin betegségek, cukorbetegség),
 • Egyes gyógyszerek szedése (antibiotikumok, szteroid gyógyszerek, daganatos betegségek kezelése),
 • Rossz helyi keringési viszonyok (pl. artériás érszűkület, mélyvénás trombózis utáni állapot).

Legáltalánosabb forrása a gombás fertőzésnek környezetünk, ahol nagyobb eséllyel találkozunk gombákkal, fertőzött lehámlott hámsejtekkel pl. fürdők, zuhanyzók, szállodai padlószőnyegek, de forrás lehet különböző állatokkal való érintkezés és bizonyos ételek is okozhatnak gombás fertőzést.

A bőrgombás megbetegedései a súlyosságtól függően, esetleg orvossal, gyógyszerésszel történt konzultációt követően otthon a különböző gyógy készítményeinkkel jól kezelhetőek.