Aciphen kenőcs 20g

Az Aciphen kenőcs hatóanyaga a dietilamin-szalicilát ún. nem szteroid gyulladáscsökkentők csoportjába tartozó szalicilsav származék, amely fájdalomcsillapító és erős gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. A készítmény alkalmazása a következő esetekben javasolt:

  • Gyulladásos és kopásos jellegű ízületi megbetegedések esetén, pl: ízületi gyulladás, több ízületet érintő gyulladás, ízületi kopás és csigolyaízületi bántalmat kísérő tünetek,
  • Rándulások és izomhúzódások esetén,
  • Lágyrész eredetű fájdalmak, sérülések, túlerőltetés esetén pl.: ínhüvelygyulladás,
  • Lumbágó és isiász (kiegészítő) külsőleg történő kezelésére.

Keresse fel kezelőorvosát, ha tünetei 1-2 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.

Hatóanyag

  • Diethylaminum salicylicum (dietilamin-szalicilát) – 100 mg / 1g kenőcs

ATC kódja: M02A C19 (szalicilsav-származékot tartalmazó, ízületi- és izomfájdalmak lokális készítményei, dietilamin-szalicilát)

  • OGYI-T-3201/01

Tájékoztató

A kockázatok és mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót,

vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Porc és ízületi panaszok kezelése

A porc a csontnál lágyabb, szívósabb állagú rugalmas szövet, épségének nagyon fontos szerepe van az ízületek zavartalan működésében. A porc egyik leglényegesebb tulajdonsága a rugalmasság, amely a porc belsejében lévő víz mennyiségétől és a rugalmas kollagén rostok épségétől függ. A porc mikrosérüléseinek regenerálását a porcsejtek végzik. A porcszövetek megfelelő regenerálódásához szükséges anyagcsere az ízületi folyadékon keresztül történik, ezért az ízületi folyadék létfontosságú a porcok számára. A folyadék védi és táplálja az ízület belsejében lévő ízületi porcot, biztosítja a csontvégek ízületi felszíneinek súrlódásmentes elcsúszását egymáson. Az ízületi porckopás általában lassan, évek vagy évtizedek alatt, alattomosan fejlődik ki.

A normál, sima porcfelszín feltöredezetté, érdessé válik. A sérült porcból felszabaduló anyagok időnként gyulladást eredményeznek az ízületi belhártyán. Az elvékonyodott porc tovább nem képes az alatta levő csontfelszínt megvédeni az ütődéstől, ezért erre is nagyobb megterhelés hárul. Kezelés a porc regenerálódásához szükséges tápanyagok pótlása, azok beépülésének elősegítése. Az ízületi porcba tápanyagok beáramlását az ízület mozgásával lehet fokozni, ezért állapottól függő, kímélő, de rendszeres mozgás javasolt. Ízületi betegségek jellemző tünetek:

  • Végtag merevség, nehezen hajló térd, könyök,
  • Tompa fájdalom mozgás során,
  • Időjárás változásra, fokozott igénybevétel során erősödő fájdalom.
  •