Digifungin külsőleges por

A Digifungin külsőleges por hatóanyaga a tolnaftát, egy gombaellenes szer, amely meggátolja egyes gombák szaporodását és elpusztítja azokat. A gyógyszerforma egyik előnye (hintőpor), hogy megköti az alkalmazás területén a nedvességet (túlzott verejtékezés, zárt ruházat/ cipő eredményeként fellépő), mely az egyik legfőbb oka a kialakuló tüneteknek.
A Digifungin külsőleges por így kiválóan alkalmas a gombás fertőzéssel járó tünetek csökkentésére, megelőzésére. A Digifungin külsőleges por alkalmazása a következő esetekben javasolt:
 1. - Ujjak közötti gombás fertőzés okozta hámlás,
 2. - Szőrzettel borított testrészek felületi gombás fertőzése,
 3. - Hajlatok gombás fertőzései okozta kipállás,
 4. - Lágyéktáji gombás fertőzés,
 5. - Felületes, lencsényi barna foltokat okozó gombás bőrfertőzés,
 6. - Gombás ekcéma,
 7. - Egyéb felületi gombásodások,
 8. - Bőséges verejtékezésben szenvedők hajlati gombás fertőzéseinek megelőzésére és utókezelésére.

Hatóanyag

 1. - Tolnaftatum (Tolnaftát) 20 mg / 1g hintőpor
  ATC kódja: D01A E18 (gombásodás elleni lokális készítmények, tolnaftát)
 2. OGYI-T-3649/01

Tájékoztató

  A kockázatok és mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót,
  vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

  Bőrgomba kezelése

  A bőr, mint „kültakarónk” a szervezet első védelmi vonala. Különböző balesetek, fizikai, kémiai, biológiai hatásokra a bőrfelület megsérülhet, és akár különböző kórokozók is bekerülhetnek a sérült hámszöveten keresztül a szervezetbe.
  A gombák megbetegíthetik a bőrt, a nyálkahártyákat. A betegséget okozó hatás gyakran szövetkárosításban, azaz bőrelváltozásban nyilvánul meg, illetve a gombák bizonyos részecskéi arra érzékeny szervezetben allergiás megbetegedéseket is előidézhetnek. A bőrgombásodás általános tünete a bőrpír, hámlás, nedvedzés, viszketés, bár a megbetegedett terület helyétől és a kórokozó gomba fajtájától is függ.
  A bőrgombásodásra hajlamosító leggyakoribb egyéni tényezők:
  1. - Fokozott izzadás (nagy meleg, vagy elhízás miatt),
  2. - Bőr savköpenyének gyengesége (pl. gyermekkorban, vagy alkatilag, vagy akár a túlzott fürdőszerhasználat következtében),
  3. - A bőr párolgását nehezítő műanyag textíliák és cipők viselése (pl. nejlonharisnya, gumicsizma, edzőcipők állandó viselése),
  4. - Bizonyos hormonális tényezők (pl. terhesség, fogamzásgátló tabletták szedése, klimax, egyéb endokrin betegségek, cukorbetegség),
  5. - Egyes gyógyszerek szedése (antibiotikumok, szteroid gyógyszerek, daganatos betegségek kezelése),
  6. - Rossz helyi keringési viszonyok (pl. artériás érszűkület, mélyvénás trombózis utáni állapot).
  Legáltalánosabb forrása a gombás fertőzésnek környezetünk, ahol nagyobb eséllyel találkozunk gombákkal, fertőzött lehámlott hámsejtekkel pl. fürdők, zuhanyzók, szállodai padlószőnyegek, de forrás lehet különböző állatokkal való érintkezés és bizonyos ételek is okozhatnak gombás fertőzést.
  A bőrgombás megbetegedései a súlyosságtól függően, esetleg orvossal, gyógyszerésszel történt konzultációt követően otthon a különböző gyógy készítményeinkkel jól kezelhetőek.