Aciphen kenőcs

Az Aciphen kenőcs hatóanyaga a dietilamin-szalicilát ún. nem szteroid gyulladáscsökkentők csoportjába tartozó szalicilsav származék, amely fájdalomcsillapító és erős gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. A készítmény alkalmazása a következő esetekben javasolt:
 1. - Gyulladásos és kopásos jellegű ízületi megbetegedések esetén, pl: ízületi gyulladás, több ízületet érintő gyulladás, ízületi kopás és csigolyaízületi bántalmat kísérő tünetek,
 2. - Rándulások és izomhúzódások esetén,
 3. - Lágyrész eredetű fájdalmak, sérülések, túlerőltetés esetén pl.: ínhüvelygyulladás,
 4. - Lumbágó és isiász (kiegészítő) külsőleg történő kezelésére.
Keresse fel kezelőorvosát, ha tünetei 1-2 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.

Hatóanyag

 1. - Diethylaminum salicylicum (dietilamin-szalicilát) – 100 mg / 1g kenőcs
  ATC kódja: M02A C19 (szalicilsav-származékot tartalmazó, ízületi- és izomfájdalmak lokális készítményei, dietilamin-szalicilát)
 2. OGYI-T-3201/01

Tájékoztató

  A kockázatok és mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót,
  vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

  Porc és ízületi panaszok kezelése

  A porc a csontnál lágyabb, szívósabb állagú rugalmas szövet, épségének nagyon fontos szerepe van az ízületek zavartalan működésében. A porc egyik leglényegesebb tulajdonsága a rugalmasság, amely a porc belsejében lévő víz mennyiségétől és a rugalmas kollagén rostok épségétől függ. A porc mikrosérüléseinek regenerálását a porcsejtek végzik. A porcszövetek megfelelő regenerálódásához szükséges anyagcsere az ízületi folyadékon keresztül történik, ezért az ízületi folyadék létfontosságú a porcok számára. A folyadék védi és táplálja az ízület belsejében lévő ízületi porcot, biztosítja a csontvégek ízületi felszíneinek súrlódásmentes elcsúszását egymáson. Az ízületi porckopás általában lassan, évek vagy évtizedek alatt, alattomosan fejlődik ki.

  A normál, sima porcfelszín feltöredezetté, érdessé válik. A sérült porcból felszabaduló anyagok időnként gyulladást eredményeznek az ízületi belhártyán. Az elvékonyodott porc tovább nem képes az alatta levő csontfelszínt megvédeni az ütődéstől, ezért erre is nagyobb megterhelés hárul. Kezelés a porc regenerálódásához szükséges tápanyagok pótlása, azok beépülésének elősegítése. Az ízületi porcba tápanyagok beáramlását az ízület mozgásával lehet fokozni, ezért állapottól függő, kímélő, de rendszeres mozgás javasolt. Ízületi betegségek jellemző tünetek:
  1. - Végtag merevség, nehezen hajló térd, könyök,
  2. - Tompa fájdalom mozgás során,
  3. - Időjárás változásra, fokozott igénybevétel során erősödő fájdalom.